हिन्दी । गढ़वाली । कुमाउँनी । गजल । अन्य । कवि । कवयित्री । लेख ।
"अल्लू की थिंचोणी अर भात, अजी क्य बात!"
संकलन - जितेन्द्र
राय
अल्लू की थिंचोणी बणाणे कि विधि/व्यून्त।
द्वी खंदेरूं वास्ता।
सामान-
लासण- 1 ढिंडी,प्याज- 1बड़ी सी दाणी,टमाटर- 1,अदरक,,हैरू
धन्या,
अल्लू- 300 ग्राम,लूण,हैरी मर्च, लाल मर्च पाउडर,राडू/सरसों
कु तेल, हल्दी,
सब्जी मसाला।
विधि/ व्यून्त-
सबसे पैली सिलोटा म अल्लू अच्छी तरे से थींच दियाँ।
अदरक, लहसुन, हैरी मर्च कु सिलोटा या मिक्सी म पेस्ट तैयार
कर्यां। भदेली/ कढ़े म तेल गर्म कर्यां अर वे म तब बरीक कट्यां प्याज कु छौंक लगयां।
एक चम्मच लूण/ नमक डाली के प्याज गुलाबी हूँण तक पकयां। एक टमाटर काटी के तब कढ़े म
डाळी दियाँ अर कढ़े कै थकुला/ प्लेटन ढकी की हल्की आँच म 3 मिनट पकण दियाँ।
ढक्कण हटे कि तब वे म हल्दी, सब्जी मसाला, थोड़ा सी लाल मिर्च
पाउडर मिले कि करछी ल खरोल्यां। वेक बाद थिंच्यां अल्लू बी डाली दियाँ। कुछ देर करछी
चलोंदी रयाँ।
500 एम एल पाणी
मिले के 15 से 20 मिनट तक हल्की झौल/आँच म पकण दियाँ। पकणा क बाद वेमा बरीक कट्यों
हैरू धन्या डाली दियाँ।
सुस्वादि थिंचोणी तैयार च ।
भात दगड़ खावा अर
ख़िलावा।
जब कै फर बिजाम गुस्सा ऐ जाओ त वै दिन वे क बजाय अल्लू की
थिंचोणी जरूर बणया।
Copyright @ जितेन्द्र राय
0 टिप्पणियाँ